• Nieuws

herfst

Met: Start 2e schoolperiode, Schoolkassa, Social Media, Armoede, SKS, OKT, Ster in het Verkeer en Groene Parkeerplaats

Het tweede semester is weer van start
Na een fijne herfstvakantie heeft het team twee mooie studiedagen gehad. We hebben geleerd hoe we onze instructies kunnen verdiepen met het effectieve directe instructiemodel (EDI), hebben de collega’s in de onderbouw gewerkt aan een rijke leeromgeving en hebben we gesprekken gevoerd over de winst die je behaald als je investeert in de relatie met je leerlingen. Daar doen we het voor! De tweede dag stond in het teken van het IPC. Hoe bouw je je thema op? Hoe werk je nog meer doelgericht aan het opdoen van kennis en vaardigheden.

De nieuwe IPC thema’s zijn weer van start! In de groepen 1-2 is het “Tijd voor een feestje”, hoe toepasselijk in deze tijd van het jaar. De groepen 3-4 gaan op hun eigen wijze aan de slag met “Van top tot teen” en de groepen 5-6 werken over hun helden (ontdekkingsreizigers en avonturiers). De groepen 7 en 8 zijn net naar het gemeentehuis geweest om te leren over de democratie in het thema “Voortrekkers van verandering”. Neem gerust eens een kijkje op de IPC wand om te lezen waarover de kinderen dit thema leren en vraag eens aan uw kind wat hij inmiddels al weet of kan.

Schoolkassa
Dit schooljaar starten we met Schoolkassa om de ouderbijdrage en de TSO bijdrage te innen. Via Parro kunnen we binnenkort “een Tikkie” versturen en het zal allemaal veel gemakkelijker gaan dan voorheen. Meerdere ouders hebben tijdens een koffieochtend kritische vragen gesteld en meegedacht naar mogelijke oplossingen (dank daarvoor). Uiteindelijk is Schoolkassa ontstaan door een nauwe samenwerking tussen de ouderraad en de medezeggenschapsraad. We zijn met de voorbereidingen in de afrondende fase. en u hoort hier snel meer over. We begrijpen goed dat het soms wat onduidelijk is geweest, maar dat is binnenkort verleden tijd.

Wist u dat…
We regelmatig via de social media laten weten wat we doen op school? Volg ons gerust op Facebook of Instagram en lees welke mooie dingen er in andere klassen worden gedaan of welke uitstapjes er gemaakt worden! 

Armoede
De armoede neemt toe in Nederland, meldt het Centraal Planbureau, en veel mensen in Nederland lopen het risico voor het eerst in ernstige geldnood te belanden. Dat betekent dat ook het aantal kinderen dat in armoede leeft toe neemt en dat is niet wenselijk voor de ontwikkeling van een kind. We begrijpen dat het voor sommige ouders geen makkelijk onderwerp is om over te praten, maar we kunnen als school u ondersteunen om de juiste hulp te vinden. Ook onze ouderkindadviseur kan u hierbij helpen (voor meer informatie, lees verderop in deze nieuwsbrief).

De gemeente Amsterdam heeft veel regelingen voor ouders met een laag inkomen of weinig vermogen. Kijk hier voor meer informatie over alle regelingen.

Deze week is de samenwerking met het SKC weer van start gegaan. Er komen twee keer per week studenten van het HBO en universiteit op school om onze leerlingen uit de bovenbouw te begeleiden met hun huiswerk. Ook helpen zij de leerlingen met hun leer- en sociale vaardigheden zoals discipline, zelfreflectie en zelfstandigheid. Mooie vaardigheden om in je rugzak te hebben als je naar het voortgezet onderwijs gaat. Wil u meer weten? Kijk op de website van SKC.

Ouder- en Kindteam op de basisschool

Heb je vragen over de opvoeding of het opgroeien van je kind? Of heb je zorgen over de situatie thuis of op school? In Amsterdam is aan iedere school een Ouder- en Kindteam verbonden. Hier kan je altijd terecht, bijvoorbeeld bij de ouder- en kindadviseur die op vaste momenten aanwezig is. De professionals van het Ouder- en Kindteam zijn onafhankelijk van school. Afspreken kan op school, in de wijk, thuis of online.

Vragen kunnen gaan over je kind (bijvoorbeeld eten, slapen, pesten, druk of juist teruggetrokken gedrag), de gezinssituatie (denk aan ruzie, scheiding, verlies) of problemen waar je misschien als ouder zelf mee zit zoals verslaving of schulden. U kunt contact opnemen met ouder en kind adviseur Chantal van Unen. Samen kijk je dan wat er speelt en welke hulp passend is. Misschien wil je alleen wat informatie en advies? Misschien een paar gesprekken of tijdelijke begeleiding van de jeugdpsycholoog, jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Of een training voor jouw kind of jouzelf als ouder(s)? Bespreek het samen. Je kan zelf rechtstreeks contact opnemen met Chantal van Unen op telefoonnummer 0655834196 of via c.vanunen@oktamsterdam.nl.

Ster in het Verkeer

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en moeten nog veel leren over het verkeer. De ervaring die ze nu opdoen, is belangrijk voor de rest van hun leven. We vinden het belangrijk dat kinderen veilig zich in het verkeer kunnen bewegen. Daarom zetten we ons actief in voor verkeersveiligheid en de zelfstandigheid van onze leerlingen in het verkeer. Dit doen we o.a. door de verkeerslessen Tussen School en Thuis, verkeersexamens te organiseren, een werkgroep van ouders in school te hebben en de week van het verkeer. We zijn trots u te kunnen melden dat we de label Ster in het Verkeer hebben verdiend! U kunt zich overigens nog aanmelden om mee te denken met de ouders van de werkgroep! (mail: mannyvanderkraan@gmail.com)

Groene parkeerplaats

Een actieve buurtbewoner heeft een prachtig plan bedacht om de parkeerplaats op Akersluis te vergroenen. Dit past natuurlijk mooi bij de omgeving van de sluis, de manege en de molen. Als het goed is hebben buurtbewoners een code ontvangen waarmee zij kunnen stemmen op dit plan. Dat kan hier.  Stemt u ook?

 

vakanties bovenland 22 23